Sinterklaas is weer in het land en gaat met veel lekkers door het land.

Reif-Tandartsen-strooigoed

Sinterklaas is weer in het land, met heel veel strooigoed en lekkere chocoladeletters.

Heel erg lekker maar gevaarlijk voor de tand.

Het is weer een stressvolle tijd voor het kindergebit. Overal wordt nu dagelijks op pepernoten, kruidnoten, chocoladeletters, marsepein en nog veel meer getrakteerd. En voor kinderen is het natuurlijk bijna niet mogelijk om deze heerlijke lekkernijen te weerstaan.

De tanden en kiezen krijgen de hele dag suikeraanvallen te verwerken. Het gebit heeft eigenlijk na elke zuur- of suikeraanval minimaal 1 tot 2 uur rust nodig om weer te herstellen. De kans op cariës (gaatjes) is anders heel erg hoog.

Om samen voor een natuurlijk en gezond gebit te zorgen hebben wij hier een paar tips om de kans op gaatjes in de komende feestmaand een stuk te verkleinen.

De tips:

 1. Natuurlijk mag er best wel gesnoept worden. Probeer deze snoepmomenten alleen wat te beperken. Kies liever voor maximaal twee snoepmomenten tussendoor en laat u kind dan gerust wat meer nemen, geef de tanden daarna zeker 1,5 uur de tijd om weer te herstellen.
 2. Doe i.p.v. snoepjes iets gezonds, een klein cadeautje of suikervrije kauwgom in de schoen.
 3. Bak zelf pepernoten. In de pepernoten uit de winkels zit veel te veel suiker (en andere ongezonde en onnodige ingrediënten). Op internet zijn veel recepten te vinden en het is ook nog eens gezellig om samen te maken. En om het allemaal nog leuker en makkelijker te maken vind u hieronder een heerlijk en gezond recept voor kruidnoten.
 4. Let deze dagen extra goed op bij het tandenpoetsen. Voor tips kunt u de blog “Hoe moet ik mijn tanden poetsen om mijn gebit gezond te houden?” nog eens lezen.
 5. Let op dat uw kind na het tandenpoetsen niet toch stiekem nog wat snoept! Want het is zo verleidelijk allemaal.

Een heerlijk recept voor “gezonde” kruidnoten.

Ingrediënten

 • 150 g havermeel
 • 60 g kokosbloesemsuiker
 • 75 g boter
 • 1 tl. bakpoeder
 • 1/4 tl. zeezout
 • 2 el melk
 • 6 tl.  speculaaskruiden

Stappenplan

 1. Smelt de boter en los de kokosbloesemsuiker erin op.
 2.  Meng havermeel, bakpoeder, zout en speculaaskruiden in een kom, giet het botermengsel en de melk erbij, kneed tot een soepel deeg, zet minimaal 30 minuut in de koelkast.
 3. Verwarm de oven voor op 170Cº, bekleed een bakplaat met bakpapier, draai kleine balletjes van het deeg en druk ze plat op de bakplaat.
 4. Bak de kruidnootjes ca. 15 min tot de onderkant van de nootjes bruin kleurt, laat ze op een bord afkoelen.

Smullen!

We hopen dat u wat aan deze tips heeft en kunt genieten van een heerlijke Sinterklaastijd