Vanaf wanneer moet mijn kind naar de tandarts?

Deze vraag horen wij vaak van jonge ouders, daarom willen wij in deze blog daar graag een antwoord op geven.

Niet weinig mensen hebben een wat afstandelijke relatie met hun tandarts, een groot deel is zelfs ook bang voor de tandarts. Toch beseft bijna iedereen, dat het voor een goede mondgezondheid onder andere belangrijk is om regelmatig (het advies is 2x per jaar) voor een controle naar de tandarts te gaan. En dat willen wij ook aan onze kinderen door geven.

Voor het creëren van een goede patiënt-tandartsrelatie is het dan ook erg belangrijk dat het eerste bezoek plaats vind als uw kind geen klachten heeft. Zo is niet meteen de eerste associatie met de tandartspraktijk pijn.

Ons advies is daarom met uw zoontje of dochtertje met de leeftijd van 2 jaar voor het eerst een afspraak te maken. Als u zelf niet bang of gespannen bent met de half jaarlijkse controles kan dat gewoon samen met uw eigen afspraak gebeuren. Bent u zelf erg nerveus op de behandelstoel is de kans groot, dat uw kind dit voelt en die angst op hem of haar overgedragen word, in dit geval raden wij aan om een aparte afspraak voor uw kindje te maken.

Bij het eerste bezoekje aan de praktijk kan uw kind rustig aan de behandelruimte en de tandarts en zijn team wennen. De tandarts laat hem of haar zien hoe de stoel werkt, een ritje in de toverstoel, eventueel bij mama of papa op schoot, kan best wel leuk zijn. En spelenderwijs kunnen eventueel al tandjes geteld worden als het kind het toe laat.

Als dit nog niet lukt wordt er geen drama van gemaakt, dan wordt het de volgende keer gewoon weer geprobeerd. Maar uw kindje heeft er nu een beeld van hoe het gaat bij de tandarts en denkt achteraf dat het helemaal niet zo erg was. Een kind dat elk half jaar vrolijk bij de tandarts binnenkomt en met een lach op zijn gezicht in de tandartsstoel springt hoeft helemaal geen rariteit te zijn.